Vektløfting / Nyheter / 2024 / Jurydramatikk da Nikolai Aadland sikret 9. plass i støt i EM ungdom
F.v.: Mariell E. Hellevang, Nikolai Aadland, Trine E. Hellevang og Børge Aadland
F.v.: Mariell E. Hellevang, Nikolai Aadland, Trine E. Hellevang og Børge Aadland

Jurydramatikk da Nikolai Aadland sikret 9. plass i støt i EM ungdom

Nikolai Aadland fra AK Bjørgvin var siste norske utøver på EM ungdom. Aadland prøvde seg på ny norsk rekord rykk og det ble spenning i støtkonkurransen da juryen omgjorde to løft som ble godkjent av dommerne.

Aadland konkurrerte i A-puljen til 89 kg klassen. Oppvarmingen til rykk gikk veldig bra med et lett løft på 102 kg, og startvekten ble økt til 103 kg. Førsteløftet gikk veldig lett, og da høynet vi til 106 for å gå forbi både iren fra B-puljen og finnen som åpnet med 105 kg. Etter et lite justeringssteg gikk 106 kg rett på strake. Nå valgte vi 109 kg i siste forsøk for å tvinge finnen opp på minst det samme. Dette ville også være personlig og norsk rekord. På tross av Nikolai fikk stangen på strake armer og iherdig innsats med løping fra sitten klarte han dessverre ikke redde løftet som havnet frempå. Neste gang setter han den vekten på plass.

Støt-oppvarmingen gikk like bra som i rykk. Et solid siste oppvarmingsløft på 129 kg innebar en startvekt på 133 kg. Det satt perfekt og Nikolai gikk forbi alle løfterne fra B-puljen, i tillegg til både litaueren og slovaken fra A-puljen i støt. Nå høynet vi til 137 kg for å gå forbi litaueren sammenlagt. En tent Nikolai måtte kjempe litt i vendingen, men trøkket overstøtet rett på strake - godkjent 2-1 av dommerne. Så begynte jury-dramatikken.

Juryen omgjorde løftet pga dobbelvending. Da sto valget mellom å gå om igjen eller høyne videre til 140 kg som ville gitt to plasser opp. Vi valgte det første. På ny gikk 137 kg rett på strake og denne gangen var vendingen også bedre, på ny skjedde imidlertid den samme jury-dramatikken. Løftet ble godkjent av dommerne, men overprøvd av juryen. Nikolai var selvfølgelig veldig skuffet og litt forbannet ovet at han ble "fratatt" 10. plassen sammenlagt av juryen.

Konklusjonen hans var likel enkel etterpå - tøying og fange stangen bedre neste gang. Det ble til slutt 11. plass i rykk, 9. plass i støt og 11. plass sammenlagt. Motivasjonen er på topp for den videre satsingen og som han selv sa: "Sølvmedaljen gikk jo på 159 kg, det er jo ikke så langt opp fra persen min - 160 kg bør være mulig allerede neste år." Nå venter vi på de nye vektklassene for neste år.

Trenerteamet besto av Trine E. Hellevang og Børge Aadland, med Mariell E. Hellevang som fotograf. Allerede om to dager begynner sesongoppkjøringen for Nikolai og de andre ungdommene/juniorene med treningssamling i Stavern, med Rebekka T. Jacobsen.

NLP logo ELEIKO Berge Rederi AS