Vektløfting / Nyheter / 2024 / Historisk OL-gull til Solfrid Koanda - hyllet trenerne på direkten
Foto: Geir Owe Fredheim / NIF
Foto: Geir Owe Fredheim / NIF

Historisk OL-gull til Solfrid Koanda - hyllet trenerne på direkten

Lørdag 10. august gjorde Solfrid Koanda historie ved å vinne gull i vektløfting i OL i Paris. Dette er Norges første OL-gull i vektløfting på 52 år. Med denne triumfen har Koanda sikret seg en plass blant de største i norsk idrettshistorie.

Koanda var svært rørt i etterkant av OL-gullet.

- Dette var helt sykt. Jeg klarer ikke å fatte det. Jeg er i himmelen, sier Solfrid Koanda.

Hvem vil du dele æren med, spurte Eurosports reporter Susanne Jørstad Wergeland

- Jeg har veldig lyst til å takke trenerne mine Stian Grimseth og Sindre Madsgaard. Spesielt dem, fordi jeg er ikke en enkel utøver, svarte en rørt Koanda.

- Tusen takk til alle i Norge. Jeg følte jeg hadde hele Norge i ryggen og stanga føtes som en pinne, sa Koanda. 

- Jeg gleder meg virkelig til å møte mamma, gi henne en klem, og henge denne OL-medlajen rundt halsen hennes. Jeg har savnet mamma og har allerede billett dit nå, sa Koanda. 

President i Norges Vektløfterforbund Stian Grimseth som er en av trenerne til Koanda var både rørt og stolt.

- Det er ikke mer å si enn at jeg er svært stolt av Solfrid, og teamet med Sindre Madsgaard og Vibeke Røstad fra Olympiatoppen. Det Solfrid har oppnådd siden hun startet med vektløfting er utrolig imponerende. At dette allerede nå krones med OL-gull er veldig stort, sier Grimseth.

Hele Norges nektløfterforbund jubler over Koandas OL-gull.

– Dette er en historisk dag for norsk vektløfting og for norsk idrett generelt. Solfrid har jobbet målrettet og hardt for å nå toppen, og i dag ser vi fruktene av hennes dedikasjon og talent. Vi er utrolig stolte av henne og alt hun har oppnådd. I tillegg er hun en fantastisk representant for norsk vektløfting også utenfor plattingen, sier generalsekretær i Norges vektløfterforbund, Svein-Erik Edvartsen.

Fungerende president i Norges vektløfterforbund, Ingeborg Endresen, deler også sin begeistring over triumfen direkte fra Paris: 

– Solfrids prestasjon i dag er et resultat av godt arbeid, både fra hennes side og fra trenerteamet hennes. Dette OL-gullet er en milepæl for norsk vektløfting, og vi håper at det vil inspirere nye generasjoner av utøvere til å satse på idretten.

Koanda imponerte med et resultat på 121 kg i rykk og 154 kg i støt, noe som ga en samlet total på 275 kg.

Toppidrettsjef Tore Øvrebø var også en svært glad mann i Paris.

- At hun lykkes på denne måten, gjør det så solid og bare planter vektene på plass, er bare helt fantastisk. Dette var svært spennende, men hun virket så tent, forberedt og tilstede, så da var også en litt slik merkelig trygghet, sa Øvrebø.

Dette er første gang Norge har vunnet en OL-medalje i vektløfting siden Leif Jenssens gull i sommer-OL i München i 1972. Det er også 20 år siden en kvinne sist tok gull i sommer-OL. Koanda har med dette sikret seg en plass i historiebøkene som en av Norges største idrettsutøvere.

Norges vektløfterforbund ønsker å takke alle som har støttet Solfrid på veien mot OL-gull, og ser frem til å feire denne utrolige prestasjonen sammen med hele Norge.

NLP logo ELEIKO Berge Rederi AS