Vektløfting / Nyheter / 2022/23 / Skade kunne satt en stopper for Solfrid Koandas VM-deltakelse
Foto: Isaac Morillas
Foto: Isaac Morillas

Skade kunne satt en stopper for Solfrid Koandas VM-deltakelse

Solfrid Koanda (24) er på plass i VM i Colombia. Verdensmesteren i støt fra 2021 fikk plager med håndleddet i sommer og fikk i september konstatert stress fraktur. En slik skade trenger tolv ukers opptrening, og det var derfor usikkert om Koanda kunne delta under årets VM. Men nå er hun på plass og kan mirakuløst kjempe om medalje.

Solfrid Koanda har fortsatt en kort karriere innen vektløfting, men ble verdensmester i støt allerede i 2021. Etter skaden i sommer der årsaken ble konstatert i september, startet hun opptrening kun 14,5 uker før VM. Det ble etablert konkret treningsregime der Koanda først måtte ta det helt med i ro noen uker før hun deretter kun kunne løfte en trepinne. Koanda jobbet i denne perioden svært grundig og i tett samarbeid med Erik Iversen (fysioterapeut Olympiatoppen), Morten Bråten (motorikk Olympiatoppen), Hilde Fredriksen (fysioterapeut OLT) og Sindre Madsgård (styrke Olympiatoppen)

- Det har vært svært utfordrende mentalt i starten. Jeg hadde ingen erfaring med denne type skade, men det var vanskelig å tro på at jeg skulle bli klar til VM med en lang periode der jeg kun kunne løfte kosteskaft, sier Solfrid Koanda.

Koanda kunne først i starten av november begynne med lette vekter i konkurranseløftene rykk og støt.

- Jeg har lært mye i denne perioden. Jeg har fått jobbet med en del både kjente og ukjente utfordringer innen motorikk, bevegelighet og kraft. Jeg er veldig glad for all den gode hjelpen jeg har fått i en vanskelig periode. Jeg har rett og slett lært mye av hva det vil si å være toppidrettsutøver. Jeg gleder meg til VM selv om det er krevende med en så lang periode uten stevner. Når jeg tenker tilbake på hvordan situasjonen var i september, er jeg både stolt og glad for at jeg i det hele tatt kan stille, sier Koanda.

Koanda økte treningsmengde gradvis, men med forsiktig økning gjennom november måned. Det er nå 14 uker siden rehabiliteringen startet, og hun har klart målet om å stille i VM - noe som er en seier i seg selv. Uten Koandas enorme innsats, iver og kvalitet, hadde VM-deltakelse vært umulig. Koanda har fått utviklet ferdigheter som vil gjøre henne enda bedre rustet til OL 2024.

President og sportssjef i Norges Vektløfterforbund (NVF) Stian Grimseth er full av lovord om Koanda.

- Solfrid er det største talentet jeg noen gang har sett innen vektløfting. Jeg er særdeles imponert over hvordan hun har jobbet i denne perioden. Ikke minst må vi huske at hennes fartstid innen vektløfting bare er tre år. Hun har i løpet av svært kort tid utviklet seg til å bli en deidikert toppidrettsutøver som er en klar medaljekandidat i OL i 2024, sier Grimseth,

Eventuelle spørsmål kan rettes til:
President Stian Grimseth, tlf. 913 60 531

NLP logo ELEIKO Berge Rederi AS