Vektløfting / Nyheter / 2022/23 / Når en debutant på 14 år blir historisk!
Foto: EWF
Foto: EWF

Når en debutant på 14 år blir historisk!

Les kommentaren til Norges Vektløfterforbunds generalsekretær Svein-Erik Edvartsen i denne saken.

*****

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

*****

Det ble nemlig Nikolai K. Aadland under EM for ungdom og U15 i Chisnau for få timer siden. Han klinte til og tok bronse både i støt og sammenlagt.

Ikke nok med at det er historisk at Norge tar medalje under EM U15, men hold dere fast: Det var også den første gangen Nikolai Aadland satte sine føtter som løfter på den internasjonale arenaen. Og for en pangstart det ble: 87-91-95 kg i rykk og 110-115-118 kg i støt. Fasiten ble dermed at unge Aadland ble historisk fordi disse fantastiske resultatene medførte bronse både i støt og sammenlagt. Gratulerer!  

Jeg kan fortsatt ikke vektløftersporten godt nok når det gjelder det sportslige, og ikke er det min jobb heller, men jeg kan å lese sportslige resultater:

  • «Bare fem» EM- og VM-medaljer i 11-års-perioden 2010 til 2020.
  • 2021: 11 EM- og VM-medaljer.
  • 2022: 10 EM – og VM-medaljer, av disse 3 VM gull
  • 2023: 4 EM medaljer etter 2 mesterskap, 4 mesterskap igjen av året.

Og da kan vi plusse på to medaljer til på listen for 2023 takket være 14-år-unge Nikolai Aadland.

Det Norsk Vektløfting har fått til siden 2021 med svært begrensede økonomiske ressurser, er det bare å «ta av seg hatten» - og «bøye seg i støvet for».

Gjennom visjonen "En styrket kropp, et styrket sinn" skal NVF fremstå som en dynamisk, helhetlig, strukturert, synlig, tiltrekkende og åpen organisasjon preget av kjerneverdiene fellesskap, respekt, engasjement og struktur.

Det engasjementet og felleskapet som vises i klubbene og regionene er avgjørende for å lykkes. Samtidig er det viktig at så vel unge som eldre utøvere følges opp av kvalifisert fagpersonell. Det har åpenbart Nikolai Aadland blitt i AK Bjørgvin som ledes av Johnny Sandvik. Vi må for all del heller ikke glemme at Nikolais far – Børge Aadland - skal ha en stor del av æren for dagens prestasjon i Moldova. Kjenner jeg Aadland senior rett, var nok han lagt mer nervøs enn Nikolai....

Før dere tar helgen Bergen, AK Bjørgvin, vektløfter-Norge, og hele norsk idrett: Klapp labbene sammen for Nikolai Aadland på 14 (!!) år som i dag ble historisk!

Gratulerer med fantastiske prestasjoner!

Svein-Erik Edvartsen

NLP logo ELEIKO Berge Rederi AS