Vektløfting / Nyheter / 2022/23 / NIKOLAI (14) MED HISTORISKE BRONSEMEDALJER UNDER EM I MOLDOVA
Foto: European Weightifting Federation (EWF)
Foto: European Weightifting Federation (EWF)

NIKOLAI (14) MED HISTORISKE BRONSEMEDALJER UNDER EM I MOLDOVA

Aadland dro til med seks godkjente løft i sitt aller første internasjonale stevne. Dette holdt til historisk bronse i både støt og sammenlagt i europamesterskapet for ungdom.
Etter en knallhard kamp om medaljene i 89 kg klassen på EM U15 i Moldova var det til slutt Nikolai K. Aadland og Norge som kunne feire bronsemedaljer både i støt og sammenlagt. Med 95 kg i rykk, 118 kg i støt og 213 kg sammenlagt sikret han de to første medaljene til Norge noensinne i EM U15. Dette var også Norges første medaljer for gutter/herrer siden Stian Grimseth vant EM gull i rykk for senior i 1997 (og de første EM-medaljene i støt og sammenlagt siden 1979!).

Etter at Nikolai som 13-åring ble den yngste gutten på mer enn 10 år til å kvalifisere seg til NM junior (U20) i mars 2022 har han hatt en utrolig utvikling. En 6. plass på NM junior i april 2022 med 153 kg sammenlagt ble til gull på NM junior i april 2023 med 203 kg sammenlagt. En fremgang på 50 kg i løpet av ett år! Ytterligere 10 kg, opp til 213 kg sammenlagt, var det som skulle til for å sikre bronsemedaljene i støt og sammenlagt på EM U15 – foran den irske løfteren som fikk 212 kg sammenlagt.

Treningsmessig er Nikolai på mange måter et bevis på at den norske idrettsmodellen (med fokus på lek, allsidighet og relativt sein spesialisering) ikke er til hinder for å lykkes internasjonalt i ung alder. Selv om han allerede fra 5-årsalderen «trente» ca 10 minutter med teknikk på vektløftingen annenhver uke, har han i alle år trent langt mer i andre idretter enn vektløfting, og senest våren 2022 trente han mer fotball enn vektløfting.

For de som nå frykter at Nikolai allerede i en alder av 14 år har nådd toppen i forhold til treningsmengde (med risiko for skader og overtrening), så kan vi berolige alle med at han siste året har trent vektløfting tre ganger i uken. Her er det derfor mye ledig treningskapasitet til den dagen han selv finner ut at han har lyst til å satse og trene mer – slik det skal være etter den norske idrettsmodellen. Treningsgleden skal uansett være det viktigste i mange år fremover.

Den historiske EM-bronsemedlajevinneren melder selv følgende fra Moldova:

- Det beste med vektløftingen er FOLKENE på trening – for det viktigste er jo å ha det gøy, sier Nikolai K. Aadland.

Treningsmiljøet i hjemklubben AK Bjørgvin står i alle fall klare til å bidra til at treningsgleden er viktigst i årene fremover – uansett hva Nikolai selv velger.

 
 
blobid0.jpg
NLP logo ELEIKO Berge Rederi AS